Zakres usług

+Indywidualne konsultacje dietetyczne

Ocena sposobu żywienia na podstawie szczegółowego wywiadu żywieniowego-lekarskiego.
Profesjonalna analiza składu ciała
Wykonanie pomiarów antropometrycznych specjalistycznym fałdomierzem
Ocena sposobu odżywiania
Omówienie problemu i wstępnych zaleceń żywieniowych

+ Profesjonalna analiza składu ciała

Profesjonalna analiza składu ciała za pomocą analizatora składu ciała JAWON X CONTACT 350.
Otrzymane parametry
- masa ciała rzeczywista [kg]
- masa ciała standardowa [kg]
- BMI (Body Mass Index) - wskaźnik masy ciała [kg/m2]
- PBF (Percent of Body Fat) - procentowa zawartość tkanki tłuszczowej [%]
- MBF (Mass of Body Fat) - masa tkanki tłuszczowej [kg]
- LBM (Lean Body Mass) - beztłuszczowa masa ciała [kg]
- TBW (Total Body Water) - procentowa zawartość wody całkowitej [%]
- ICW (Intra Cellular Water) - woda wewnątrzkomórkowa [kg]
- ECW (Extra Cellular Water) - woda pozakomórkowa [kg]
- ECW/ TBW - porównanie zawartości wody pozakomórkowej do całkowitej w odniesieniu do trzech poziomów: w normie, na granicy, powyżej normy

Przeciwwskazania
Badanie jest niewskazane lub zabronione dla:
- Osób z wszczepionym rozrusznikiem / defibrylatorem serca
- Osoby cierpiące na padaczkę / epilepsję
- Kobiety w ciąży

Jak przygotować się do badania
Aby wyniki badań były możliwie najbardziej wiarygodne i powtarzalne, należy odpowiednio się do nich przygotować:
- Nie spożywać posiłków oraz nie pić bezpośrednio przed badaniem
- Nie spożywać alkoholu na 24 godziny przed badaniem
- Unikać wzmożonej aktywności fizycznej bezpośrednio przed badaniem
- Oczyścić dłonie jak i stopy (nie natłuszczać wszelkiego rodzaju kremami itp.)
- Przed badaniem należy zdjąć wszelkie metalowe przedmioty (biżuteria, kolczyki itp.)

+Terapia nadwagi i otyłości

Skuteczna terapia nadwagi i otyłości, pozwalająca w bezpieczny sposób osiągnąć odpowiednią masę ciała oraz poprawić stan zdrowia

+Żywienie w chorobach układu pokarmowego

- Refluks żołądkowo - przełykowy GERD.
- Niestrawność czynnościowa.
- Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
- Zespoły złego wchłaniania, w tym celiakia oraz nietolerancja glutenu.
- Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego (m.in. niestrawność czynnościowa, zespół jelita nadwrażliwego).
- Nieswoiste zapalenia jelit (m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego - Crohna).
- Choroby organiczne jelita grubego, m.in. choroba uchyłkowa jelit.
- Przewlekłe zapalenie trzustki.
- Choroby wątroby.
- Zaparcia.

+Żywienie w chorobach metabolicznych

- Cukrzyca typu I i II
- Cukrzyca ciężarnych
- Dna moczanowa

+Żywienie w chorobach układu krążenia

- Nadciśnienie tętnicze
- Miażdżyca
- Choroba niedokrwienna serca
- Zawał serca
- Zaburzenia lipidowe (hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia)

+Żywienie w chorobach endokrynologicznych

- Niedoczynność tarczycy
- Hashimoto
- Zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej
- Zespół policystycznych jajników (PCOS)

+Żywienie dzieci i młodzieży

- Leczenie zaburzeń odżywiania
- Zalecenie żywieniowe oparte na najnowszych wytycznych

+ Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących

Zalecenie żywieniowe oparte na najnowszych wytycznych

+Żywienie sportowców

Zalecenie żywieniowe oparte na najnowszych wytycznych

+Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych

Diety w alergiach i nietolerancjach pokarmowych